CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Star Wars epizody VII a VIII podle George Lucase

05. 01. 2018 Přidal Pavel Klimeš komentářů

POZOR! V TEXTU SE NACHÁZEJÍ OTEVŘENĚ VYŘČENÉ SPOILERY Z FILMU STAR WARS: POSLEDNÍ Z JEDIŮ.

Asi všichni víme, že George Lucas před svým odchodem z Lucasfilmu a prodejem své firmy společnosti Disney ve snaze zvýšit hodnotu pracoval na na sequelové filmové trilogii Star Wars. Jeho koncept příběhu epizody VII měl do podoby scénáře zpracovat pověstně pečlivý scenárista Michael Arndt, bohužel se mu však na tento úkol nedostávalo času kvůli tlaku studia, jež zase pod tlakem akcionářů (tedy paradoxně diváků), bylo nuceno splnit závazek vydat první z nových celovečerních filmů do roku 2015. Proto nastoupili režisér filmu J.J. Abrams a tvůrčí veterán Star Wars Lawrence Kasdan, kteří v relativně krátkém čase v zásadě Lucasův návrh kromě několika společných bodů kompletně předělali a výsledkem bylo to, co jsme nakonec viděli jakožto film Star Wars: Síla se probouzí.

w0nHq3L.jpg

 

Ač se názory na kvality filmu Síla se probouzí mezi fanoušky různí, nelze mu upřít takřka dokonalé řemeslné zpracování a velmi dynamický styl, který pomohl získat nespočet nových fanoušků fenoménu Star Wars. Protože se však dle dávného pravidla v Lucasfilmu žádné nápady úplně nevyhodí, začínají se Lucasovy původní vize objevovat v pozměněné podobě jinak. Z knihy Art of Star Wars: The Last Jedi vysvitlo, že z původního konceptu byla zachována jak planeta s chrámem Jediů, tak i element Lukovy neochoty pro výcvik mladé dívky jménem Kira. Pablo Hidalgo, člen týmu Lucasfilm Story Group nově uvedl několik zajímavostí o tom, jak by se původní Lucasův příběh býval vyvíjel. 

jedi-temple.jpg

IMG_28371.jpg

IMG_5063.jpg 

Překvapivě ne zase tak odlišně, jak bychom si mohli myslet. George Lucas měl totiž již od počátku v hlavě myšlenku i na to, že syn Hana a Leiy zradí svého strýce Luka a povraždí jeho jediské studenty a nakonec i zabije svého otce. Mladá dívka s obrovským nadáním v Síle pak měla Luka přemluvit k tomu, aby opustil vyhnanství a zasáhl do probíhající války. Zdá se vám to povědomé? Ovšemže ano, až na to, že všechny tyto události byly obsahem jediného filmu, a to Epizody VII. Zatímco film Síla se probouzí nám představila Kyla Rena již několik let po pádu na temnou stranu, v původní představě Epizody VII jsme měli události vidět přímo. Lucasova Epizoda VII by ve velmi hrubých dějových obrysech začínala zhruba uprostřed příběhu, který známe jako film Poslední z Jediů. Jistě vás napadlo, že to je pro jeden film příliš mnoho událostí, kdy by – viděno dnešní optikou – určitě větší časový rozestup nebyl na škodu. Je možné, že se původní koncept příliš nezatěžoval s novými hlavními postavami, které nyní známe jako Rey, Finn a Poe Dameron.

tlj-gallery-13_09818790.jpeg

 

To, že byla Rey v Lucasových návrzích známá jakožto Kira, je už dávno známo. Novou informací však je, že nešlo o první navržené jméno; před Kirou byly ve hře ještě dvě další. Postava, z níž se později stal dezertující stormtrooper Finn, byla v rané fázi návrhů známa pod jménem Skyler a šlo právě o syna Hana a Leiy. Toho na scestí a k vraždě jediských studentů nepřivedl Snoke (tehdy mocný vládce zla známý pod jménem Uber), ale, jak víme z knihy Art of Star Wars: The Force Awakens, postava označovaná jako Darth Talon. Fanoušci Legends vědí, že jde o twi’leckou sithskou bojovnici z komiksové série Legacy. Talon by pak byla ústřední záporačkou filmu místo Kyla Rena.

Darth_Talon_Force_Awakens_Concept_Art.jpg

Je samozřejmě možné, že se Lucas nechal trochu inspirovat expandovaným univerzem a pro účely příběhu by Darth Talon částečně převzala úlohu sithské lady Lumiye, která v Legends přivedla Jacena Sola na temnou stranu a díky ní se stal sithským lordem jménem Darth Caedus. Lze však důvodně předpokládat, že ač v původních konceptech se návrhy Sithů skutečně vyskytovaly, až k jejich návratu by v Lucasově sequelové trilogii nedošlo a obnovení sithského řádu (kvůli podrývání významu původní trilogie Star Wars) tak zůstane pouze doménou Legends (i to je důvod, proč ani Snoke, ani Kylo Ren nejsou Sithové). To lze samozřejmě analogicky prohlásit i o dalších zde odhalených skutečnostech. Jelikož šlo pouze o nápady (z nichž některé byly vzájemně nekompatibilní), mohly být kdykoli během produkce změněny.

Fifth_Brother_The_Force_Awakens_Concept.png

Kylo_Ren_concept_art_Guavian.png

Zatímco pro Epizodu VII sepsal Lucas ucelený nástin děje, pro Epizody VIII a IX měl pouze několik nápadů. Lze tedy jen doufat, že se tyto nápady objeví i v závěrečném díle sequelové trilogie a to i přes značnou komplikaci, kterou do tvůrčího procesu vnesla nenadálá smrt Carrie Fisher. Česká premiéra deváté epizody je naplánována na 19. prosince 2019.

Komentáře