CSWU
MENU
starwars
FB INSTAGRAM YOUTUBE SPOTIFY

Jak to bylo s Ahsokou

16. 07. 2016 Přidal Pavel Klimeš komentářů

Na Celebration Europe 2016 se jako i na předešlých akcích probíraly příběhové úseky televizního seriálu Star Wars: Klonové války, které už jsme neměli možnost vidět, protože byl seriál předčasně zrušen.  Zůstalo však několik epizod s nedokončenou animací, nerealizovaných scénářů epizod a tuna kresebných návrhů, které ztvárňovaly nepoužité příběhové elementy od těch schválených až po ty dávno zamítnuté. V minulých letech jsme některé z těchto věcí mohli poznat v jiné formě díky projektu The Clone Wars Legacy. Zbylé materiály však zřejmě nezbude než adaptovat ve zcela nových médiích.

POZOR, ČLÁNEK OBSAHUJE NUTNÉ SPOILERY K SERIÁLU KLONOVÉ VÁLKY A DRUHÉ ŘADĚ SERIÁLU POVSTALCI!

Společným jmenovatelem prezentace nerealizovaných příběhů z Klonových válek na letošní Celebration (viz galerie pod článkem) byla postava Ahsoky Tano, která zaznamenala velký návrat v seriálu Star Wars Povstalci. Osudy Ahsoky Tano od jejího odchodu z řádu Jedi jsou povětšinou neznámé, byť několik indikací zaznělo právě v Povstalcích. Potřebné mezery má vyplnit román pro mladé čtenáře s názvem Ahsoka od spisovatelky E. K. Johnston, jejíž obálka byla na Celebration odhalena. Ačkoli dosud není znám rozsah materiálů zadaptovaných do knihy, je pravděpodobné, že nebude obsahovat dramatizace nepoužitých skriptů pro Klonové války (ačkoli zmínky o nich jsou očekávány).

p18-part2-action.jpg

Nepoužité materiály znázorňující osudy Ahsoky za klonových válek se dají rozdělit do tří fází (určitých zmínek se ale dočkal i plánovaný návrat ke scénám, kdy malou Ahsoku do řádu Jedi přivedl Plo Koon). První fáze je shrnuta pod název Ahsoka’s Walkabout („Ahsočiny toulky“). Kresebné návrhy tu ukazují Ahsoku při rozjímání v coruscantském parku o svém údělu patrně ihned po svém odchodu z chrámu Jediů. Dívka je stále rozhodnuta konat dobro, ale ne jako členka řádu Jedi, jehož Radě už nevěří. Proto se vydává do spodních úrovní Coruscantu (jmenovitě úroveň 1313, dějiště zrušené stejnojmenné hry), které poznala už při svém útěku před zákonem. Zde se dá dohromady s mladým pašerákem jménem Nix Okami (podobný Hanu Solovi), s nímž nějakou dobu v podsvětí žije (ačkoli před ním tají svou pravou identitu).  

Další fází je Return to the Jedi („Návrat k Jediům“). V ní se Ahsoka vrací zpátky do horních úrovní Coruscantu a dokonce i zpět do chrámu Jediů. Ne však jako Jedi, ale pouze dočasně pro misi, při níž by se připojila k Obi-Wanovi a Anakinovi při záchraně mistra Yody před tajemným zlem, které je skryto mnoho kilometrů hluboko pod chrámem Jediů až u samotných základů. Zde je umístěn tajný pradávný sithský chrám (o němž již víme díky románu Tarkin), vybudovaný dávno před chrámem Jediů. V jistém bodě tohoto dobrodružství zápolí s jistým tajemným uživatelem Síly, který chce získat sithský holokron, který musela Ahsoka uzavřít v místnosti tím, že zničí dveře světelným mečem. Ačkoli to nevěděla, vyšlo by najevo, že tímto protivníkem, jehož připravila o kořist, byl sám Darth Sidious.     

Fáze Ahsočiných osudů, která zároveň měla zakončit celý seriál Klonové války, se jmenovala The Siege of Mandalore („Obléhání Mandaloru“). Tento konflikt byl zmíněn v seriálu Povstalci, ale téměř nic o něm nevíme. Tedy až dodnes. Na Celebration jsme se dozvěděli, že na samém konci klonových válek spolupracuje Ahsoka s mandalorianskou bojovnicí Bo-Katan Kryze, která má podezření, že se Darth Maul vrátil se svou Umrlčí hlídkou tajně na Mandalore a prostřednictvím zkorumpovaného ministerského předsedy Almeca šíří zločin. Na pomoc jsou přivoláni rytíři Jedi a rada posílá Obi-Wana, Anakina a armádu klonovaných vojáků pod vedením kapitána Rexe. Dorazí na Mandalore, avšak téměř ihned na to jsou Obi-Wan a Anakin mistrem Yodou povoláni zpět na Coruscant, aby zachránili kancléře Palpatina, kterého unesl generál Grievous (což je úvod Epizody III: Pomsta Sithů).

capture_07162016_113548.jpg

V této chvíli, jak už víme rovněž ze seriálu Povstalci, došlo tak k poslednímu setkání mezi Anakinem a Ahsokou. Anakin své bývalé učednici řekne, že je na ni pyšný, propůjčí jí dočasnou generálskou hodnost a nechá na Mandaloru celý prapor klonů v čele s Rexem, s nimiž Ahsoka za několik dní nakonec nad Maulovými silami zvítězí (byť Maul nakonec opět nějak záhadně unikne). Nyní tedy konečně známe ten důvod, proč Ahsoka a Rex nejsou v centru dění v době Epizody III, což je věc, se kterou jsme si lámali hlavu už skoro deset let od chvíle, kdy jsme se poprvé dozvěděli, že Anakin měl během klonových válek svou padawanku.

Další kresebné materiály zahrnovaly události po klonových válkách. Kromě Ahsočiny úlohy v seriálu Povstalci zde byl i jeden ze zamítnutých návrhů, který ukazoval poněkud úsměvný způsob, jakým Ahsoka přežila rozkaz 66. V něm by Ahsoka meditovala na pasece v lese, kde by ji dostihla skupina vojáků. Pak by se ale ukázalo, že to není les, ale smečka obrovských vlků s dlouhýma nohama, kteří by klony roztrhali na kusy a pak Ahsoku nechali se probojovat pryč na hřbetě jednoho z nich. Jak už bylo řečeno, toto je zamítnutý návrh přednesený čistě pro zajímavost a kanonickou verzi toho, jak Tano přežila vyhlazení řádu Jedi, nejspíše odhalíme až v letošním románu Ahsoka.    

Hlavní otázka mnoha fanoušků z posledních dní, tedy zda Ahsoka přežila svůj památný střet s Darthem Vaderem na Malachoru (na konci druhé řady seriálu Povstalci), na panelu zazněla až na konec. Přímo řečeno nebylo nic určitého, ale Dave Filoni, hlavní režisér a vedoucí výroby Povstalců prohlásil, že původně byl přesvědčený, že se Ahsoka již v seriálu neobjeví, ale reakce ze strany fanoušků ho přesvědčila, že by měl vážně přemýšlet o tom, že by se ještě znovu objevila. Což by v případě viditelné postavy vcházející do nitra malachorského chrámu bylo velmi žádoucí. 

 

Komentáře